Vagnskadegaranti för bilar. Vem står för skadekostnaden?

Om du har en ny svensksåld bil (nyare än 3 år) så har du också en vagnskadegaranti. Det innebär att du endast behöver komplettera din vagnskadeförsäkring med en halvförsäkring, för att få en såkallad helförsäkring. Detta känner de allra flesta till. När garantin går ut, så är det upp till dig att teckna en vagnskadeförsäkring för att du inte ska gå miste om din helförsäkring.

Men, vad många inte vet är att om det händer en olycka och du inte är vållande, så är det ändå din vagnskadegarantiförsäkring som reglerar skadan. Lite konstigt kanske eftersom att det i normala fall är motpartens försäkring som reglerar skadan. Men, i detta fallet är det alltså inte på det sättet. Sedan är det så att det bolag som har garantin, efterkräver den vållandes försäkringsbolag på kostnaden.

Och anledningen till detta? Ja, en av anledningarna är troligtvis att garantibolaget vill försäkra sig om att det inte kostar mer än vad det behöver göra. De har således sina märkesverkstäder som de samarbetar med, och som de vet att de kan lita på. De vill därför ha den initiala kontrollen så att bilen hamnar på "rätt" verkstad, så att de inte behöver riskera att få orimliga kostnadskalkyler helt enkelt.

Comments 3

 1. Bo wrote:

  Detta stämmer inte riktigt. Det finns en urgammal överenskommelse mellan försäkringsbolagen som säger att skadan alltid ska regleras av det egna bolaget som sedan kräver tillbaka av den vållande partens bolag. Man ”förskotterar” även självrisken.

  Som kund är det en trygghet istället för att man själv ska behöva ringa och tjata på någon annans försäkringsbolag som förmodligen inte är så sugna på att betala!

  Posted 09 Nov 2011 at 08:29
 2. admin wrote:

  Det jag menar är olyckor som uppstår under vagnskadegaranti-perioden, då motparten är vållande. Då regleras skadan ändå av ”ditt” bolag, som sedan alltså efterkräver den vållandes försäkringsbolag på kostnaden.

  Posted 10 Nov 2011 at 10:46
 3. Rickard wrote:

  Förstår inte hur människor orkar hålla reda på alla regler som gäller och vad man har rätt till. Blev påkörd i våras av en annan bil och tyckte det räckte med att nacken värkte och att bilen var förstörd, fanns inte mycket ork kvar till att kolla upp alla mina rättigheter och vad jag kunde kräva från mitt försäkringsbolag. Fick tipset av en vän om Aidme som tar hand om detta och ser till att den utsatta får rätt ersättning. Otroligt skönt! Vilken lättnad. Hoppas det kan hjälpa någon mer. Aidme.se är hemsidan om nån är nyfiken.

  Posted 16 Nov 2011 at 13:21

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *