Om olyckan är framme – i utlandet.

Jag har tagit upp det innan här i bloggen. Det är oerhört viktigt att vara rätt försäkrad i utlandet . Även om man bara är tillfälligt utomlands.

Grunden i vår hemförsäkring är bra. Riktigt bra faktiskt. Där har du hjälp i hela världen i de första 45 dagarna som du befinner dig i utlandet. Men from den 46 dagen måste du alltså teckna en så kallad "förlängd reseförsäkring". Kom ihåg att vara ute i god tid här. Försäkringsbolagen är väldigt noga med att de mottagit pengar för försäkringen INNAN den går ut. Att ringa från utlandet på dag 45 och tro att det går att lösa är nog bara att glömma. Planering gäller alltså.

Men skyddet i hemförsäkringen då? Jo, det är riktigt bra. Det täcker allt! Även om du måste ambulansflygas till andra sidan jorden, så täcks detta av din hemförsäkring. Detta gäller iallafall de största bolagen och deras hemförsäkringar.

Härom veckan kunde man läsa i tidningen Aftonbladet om Janne som skadades svårt i Thailand .

Såhär står det:

Janne skadades svårt i Thailand – men försäkringen täckte inte bästa vännens hjälp. Att ta hand om en vän som blir sjuk på resan kan stå dig dyrt. Det fick Peter Gutniak, 37, erfara när hans bästa vän råkade ut för en bilolycka i Thailand.
– Försäkringen gällde inte eftersom vi inte är skrivna på samma adress.

Här har vi en viktig detalj. Du måste vara skriven på den adressen där det finns en hemförsäkring. Är du skriven på en annan adress, så gäller inte reseskyddet i hemförsäkringen – trots att du bor på adressen. Framförallt är detta viktigt när det gäller resor med barn som har föräldrar som bor på var sitt håll. Det är då viktigt att man har koll på att båda föräldrarna har var sin hemförsäkring.

Glöm inte! Ta alltid med ett resebevis! Ring ditt försäkringsbolag och fråga efter ett sådant. Ett annat tips är dessutom att ta kopior på pass och biljetter och förvara dessa på annat ställe än där du förvarar biljett och pass. På så sätt är det mycket lättare att få ordning på allt i efterhand.

Andra intressanta bloggar om: , , , ,

Comments 4

 1. Annica wrote:

  helt rätt.

  om man inte ser över sitt skydd innnan resan kan det kosta dyra pengar. jag har själv gjort mig illa under min senaste resa och fick betala dyra pengar till både sjukhus och omkostnader..att tilllägga är att man inte får någon hjälp alls via resebolag eller svensk ambasad…

  Posted 08 mar 2009 at 12:17
 2. Malin wrote:

  vilken djungel försäkringar är!
  jag ska studera utomlands och mitt amerikanska universitet kräver att min försäkring täcker tre saker jag inte hittar i svenska försäkringar. går dessa att täcka?
  1. Den ska täcka skada och sjukdom även om jag var alkoholpåverkad då det skedde, eller inte var tillräckligt aktsam.
  2. Den ska täcka ”mental health issues”, alltså psykiska besvär.
  3. Den ska täcka ”pre-existing conditions”, alltså sjukdomar jag redan har.

  Finns det något bolag som tecknar en sådan försäkring över huvud taget i Sverige? Känns väldigt amerikanskt.

  Posted 28 jan 2010 at 16:45
 3. Saga wrote:

  Hej.

  Blev bestulen i mitt hem i Spanien när jag jobbade där, men eftersom det var efter 45 dagar gällde tydligen inte hemförsäkringen?

  Vad finns det för försäkringar som gäller vid stöld i hemmet utomlands? är folkbokförd på en hemförsäkrad adress i Sverige.

  Posted 24 apr 2012 at 13:26
 4. admin wrote:

  Hej Saga. Efter 45 dagar behöver man teckna en försäkring som kallas ”fortsättningsförsäkring”. Den måste tecknas innan den 46:e dagen. Man kan alltså inte ringa i efterhand och teckna den. Efter den 45 dagen har man inget inbrottsskydd om man alltså inte har tecknat en fortsättningsförsäkring.

  Posted 24 apr 2012 at 16:31

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *