Odell skärper reglerna för kapitalförsäkringar.

Kapitalförsäkringar ska inte få användas som skatteflyktsparadis. Det säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell. Regeringen tillsätter nu en arbetsgrupp som ska granska reglerna kring beskattning av kapitalförsäkringar och i förlängningen även andra sparformer."Utvecklingen har sprungit ifrån beskattningen av kapitalförsäkringar", säger Mats Odell.

Känner ni igen det här från mitt tidigare blogginlägg ?

"Från början var de tänkta som en långsiktig sparform, exempelvis till pensionen. Men i praktiken har kapitalförsäkringen kommit att likna en direktägd aktiedepå, där reglerna har gjort det möjligt att undkomma skatt genom att man sätter in eller tar ut pengar vid vissa tidpunkter."

Kapitalförsäkringar är i tider av börsuppgång en mycket gynnsam sparform. Beskattningen sker genom en så kallad schablonmässig avkastningsskatt. Denna varierar beroende på ränteläget, men ligger på runt 1 procent om året. Spararen slipper samtidigt helt att betala reavinstskatt på 30 procent när han eller hon byter/säljer de fonder eller aktier som ligger inom försäkringen.

Sparande ska inte inbjuda till skatteflykt, säger Odell, som nu tillsätter en arbetsgrupp som ska ta sig en titt på sparformer och skatter. I första ledet står just kapitalförsäkringarna i fokus.

Men det är inte därför regeringen ser kapitalförsäkringarna som ett skatteflyktsparadis. Utan det handlar om att många sparare har kommit på att de helt kan undgå skatt genom att ta ut sina pengar några dagar före den årliga schablonskatten den första januari och sedan sätta in dem igen dagarna efter.

Passa på medans det går =)

Den här lilla "luckan" har jag ju som ni vet skrivit om tidigare här i bloggen. Jag har ju tagit upp exakt det här och t.o.m. berättat hur man ska göra för att tjäna så mycket pengar som möjligt med sin kapitalförsäkring , givetvis helt lagligt. Nu verkar det alltså som att Mats Odell och company är på väg att täppa till den lilla luckan! Läs mer om det på di.se .

Andra intressanta bloggar om: , ,

Comments 1

 1. Frihet wrote:

  Det är skönt att det finns skatteflyktparadis,så att dom som har möjligheter kan slippa att betala SVENSK SEKTKRISTEN TVÅNGSSKATT! Själv är jag en halvfattig löntagare (låginkomsttagare),och jag har tyvärr inga möjligheter att komma undan SVENSK SEKTKRISTEN TVÅNGSSKATT. Men jag beundrar dom människor som kan göra det.
  Jag gillar också 0-taxerare! Frimicklaren Kristianisten och Kristustalibanen Mats Odell, skall absolut INTE kunna få lov att strypa och stoppa dessa goda och bra möjligheter att få komma undan SVENSK SEKTKRISTEN TVÅNGSSKATT.
  Dessa så kallade ”skatteflyktingar” är inga riktiga skatteflyktingar. Dom vill förhoppningsavis bara komma undan att betala skatt till en massa vidriga kristna sekt-samfund,såsom Älska Livet,Ja till Livet,Livets Ord,Ny Generation,Respekt-Katolsk rörelse för Människolivets Okränkbarhet,och övriga terroristorganisationer. Begravningsavgiften är ännu en sektkristen tvångsavgift som så kallade ”skatteflyktingar” av naturliga skäl vill komma undan. Allt detta kristelände till tvångsskatter vill jag också komma undan,men då får jag nog emigrera. Men man kan givetvis gå ihop med likasinnade och genomföra stora protester mot sektkristen tvångsskatt. (skatt till kristna sektorganisationer och begravningsavgift mm)
  Kristdemokraterna (Kristdemokraturerna och Kristdiktaturerna) är ett fundamentalistiskt skitparti som skall förbjudas!

  Posted 20 Dec 2011 at 14:49

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *